Leírás
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese!
A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs,
paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a
homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100g).
Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin
hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab
E-vitamin tartalmaz.
Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6),
olajsav (omega-9), palmitolajsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős
koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.
Magas antioxidáns tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző
élelmiszerévé vált.